Rural Inspirational Awards

Logo

Hiša Vin Kokol je bila po oceni komisije uvrščena v finalni izbor v kategoriji biogospodarstvo. Njihov slogan je »natančno nič odpadkov v predelavi grozdja«. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje in od tega je približno tretjina namenjena vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto. V načrtu imajo tudi izgradnjo lastne oljarne.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo veseli tudi te finalne uvrstitve, saj si želimo v prihodnosti več projektov s področja krožnega biogospodarstva tako na področju kmetijstva kot gozdarstva.

Namen natečaja »Rural Inspiration Awards« je dvigniti prepoznavnost politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) k biogospodarstvu in boju proti podnebnim spremembam ter spodbuditi izmenjavo znanja in povezovanje.

 

Razpisane kategorije natečaja:

  • Biogospodarstvo (krožno biogospodarstvo): projekti / dejavnosti v tej kategoriji vključujejo proizvodnjo obnovljivih bioloških virov in pretvorbo teh virov in tokov odpadkov v izdelke z dodano vrednostjo, vključno s hrano, krmo, bio-proizvodom in bioenergijo.
  • Zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe: projekti / akcije, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov ali odstranjujejo ogljikov dioksid iz ozračja.
  • Prilagajanje na podnebne spremembe: projekti / ukrepi za povečanje odpornosti evropske kmetijske in gozdarske industrije na škodljive učinke podnebnih sprememb.
  • Posebna kategorija »Popular vote«, v kateri je lahko javnost izbrala zmagovalca izmed veh projektov, uvrščenih v finale.

V okviru Mreže za podeželje, Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, smo v sodelovanju z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja naredili izbor kandidatov za prijavo. Merilo, poleg zanimivega in natečaju primernega projekta, je bila uspešno zaključena naložba oz. dejavnost ter izplačana sredstva iz naslova Programa razvoja podeželja 2014–2020 (PRP).

(vir: Ministrstvo za kmetijstvo, Mreža za podeželje )

 

Povezave:

https://www.program-podezelja.si/sl/component/k2/item/49-natanko-nic-odpadka-v-predelavi-grozdja-hisa-vin-kokol
https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/hisa-vin-kokol-rebirth-vine-grapes_en
https://enrd.ec.europa.eu/sites/enrd/files/project/attachments/ria_2020_gp_si_hisa-vin-kokol_8.pdf